Wednesday, March 14, 2012

ေဆးဖက္ဝင္အာနိသင္ရွိေသာ ဒူးရင္ဩဇာ(soursop)၏အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား


ဒူးရင္းဩဇာသည္ အရသာအရွိဆုံးအသီးျဖစ္သည္။

ဒူးရင္းဩဇာကို မရင့္မွည့္ခင္ခူးဆြတ္ရပါသည္။ ရင့္မွည့္ျပီးပါက သူ႕အလိုလိုေအာက္သို႕ျပဳတ္က်သြားေသာေၾကာင့္ျဖစ္သည္။ ထိုသို႕ေအာက္သို႕ျပဳတ္က်သြားပါက အသီးသည္ အညိဳအမဲစြဲသြားျပီးမေကာင္းေတာ့
ပါ။

အခြံသည္ ပါးျပီး ကေတာ့ပံုသ႑ာန္ရွိေသာ နံ႐ိုးႏုငယ္ေလးမ်ားျဖင့္ဖုံးအုပ္ထားသည္။

သစ္သီး၏အသားပိုင္းသည္ အျဖဴေရာင္ျဖစ္ျပီး အရည္ပါဝင္မႈႏွုန္းမ်ားသည္။

ႏွစ္လိုဖြယ္အရသာရွိျပီး အထဲရွိ အမဲေရာင္အေစ့ကိုစားလို႕မရပါ။

ဒူးရင္းဩဇာတြင္အေစ့နဲပါးေသာအသီးမွာရွားပါးလွသည္။

ဒူးရင္းဩဇာသည္ အရသာရွိျပီးက်န္းမာေရးအတြက္ေကာင္းရုံသာမက အစာအိမ္ေရာဂါအစရွိေသာ ေရာဂါငယ္မွအူထဲရွိကပ္ပါးပိုးအထိ ေရာဂါအမ်ိဳးမ်ိဳးကို ကုသရာတြင္ေဆးဖက္ဝင္သည္။

အေစ့သည္ အအန္ေပ်ာက္ေစေသာ ဂုဏ္သတၱိပါဝင္သည္။

အရြက္၏အရည္သည္ ေခါင္းေပၚမွသန္းမ်ားကို ဖယ္ရွားေပးသည့္အျပင္ ေရာင္ရမ္းျခင္းကိုေလွ်ာ့က်ေစသည္

လတ္ဆတ္ေသာအရြက္မ်ားသည္ အေရျပားအပူေလာင္ျခင္းကို လ်င္ျမန္စြာသက္သာအနာက်က္ေစသည္။

အပင္၏အေခါက္သည္ အဆိပ္အေတာက္ကိုဖယ္ရွားေပးသည္။

ဒူးရင္းဩဇာ၏အပြင့္မ်ားသည္ လည္ေခ်ာင္းထဲတြင္ခြၽဲမ်ားလြန္ကဲမ်ားျပားေနျခင္းကို ေလွ်ာ့နဲေစသည္။

စိစိညွက္ညွက္ေက်ေအာင္ေခ်ထားေသာ အရြက္မ်ားသည္ ဝဲႏွင္းခူေရာဂါကိုသက္သာေပ်ာက္ကင္းေစသည္သာမက အေရျပားျပသနာအမ်ိဳးမ်ိဳးကိုေပ်ာက္ကင္းေစသည္။ 

ေလးစားစြာျဖင့္
လရိပ္အိမ္

Sunday, March 11, 2012

က်န္းမာေရးအတြက္ေကာင္းေသာပန္းသီး၏အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား

ပန္းသီးသည္ ဓါတ္တိုးဆန္႕က်င္ပစၥည္း ႂကြယ္ဝေသာအသီးျဖစ္သည္။

ပန္းသီးထဲတြင္ ဓါတ္သတၱဳႏွင့္ဗီတာမင္ေျမာက္မ်ားစြာပါဝင္သျဖင့္ ေသြးမ်ားကိုသန္မာေစသည္။

ပန္းသီးဗီနီကာသည္ ေက်ာက္ကပ္ေက်ာက္ျဖစ္တည္မႈကိုကာ
ကြယ္ေပးသည္။

ပန္းသီးတစ္ေန႕တစ္လုံးစားေပးျခင္းအားျဖင့္ ကိုလက္စထေရာကိုေလွ်ာ့ခ်ေပးသည့္အျပင္ အေရျပားေရာဂါျဖစ္ပြါးမႈႏွုန္းနည္းေစပါသည္။

ပန္းသီးသည္ အဝလြန္ျခင္း၊ ေခါင္းကိုက္ျခင္း၊ အဆစ္ေရာင္ျခင္း၊ ပန္းနာရင္က်ပ္ျခင္း၊ဆီးအိမ္ေရာင္ရမ္းျခင္း၊ ေသြးအားနည္းျခင္း၊အိပ္မေပ်ာ္ျခင္းတို႕အတြက္အထူးေကာင္းမြန္ပါသည္။

ေလးစားစြာျဖင့္
လရိပ္အိမ္

Thursday, March 8, 2012

က်န္းမာေရးအတြက္ေကာင္းေသာနဂါးေမာက္သီး(Dragon Fruit)၏အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား

နဂါးေမာက္သီး၏အရသာသည္ ခ်ိဳေသာအရသာရွိသည္။ နဂါးေမာက္သီး၏အရည္သည္ သစ္ေတာ္သီး ၊ ကီဝီသီး ၊ သခြါးေမႊးတို႕ႏွင့္ဆင္တူပါသည္။ နဂါးေမာက္သီး၏အခြံကိုခြါလိုက္ပါက အျဖဴေရာင္အသား ( သို႕ ) အနီေရာင္အသားႏွင့္အတူ စားလို႕ရေသာ အမဲေရာင္အေစ့ငယ္ေလးမ်ား ကိုေတြ႕ရမွာျဖစ္ပါသည္။

နဂါးေမာက္သီးကိုယခုစိုက္ပ်ိဳးေ
နေသာႏိုင္ငံမ်ားမွာ အာရွႏိုင္ငံမ်ားျဖစ္ေသာ ဖိလစ္ပိုင္ ၊ ယိုးဒယား ႏွင့္ ဗီယက္နမ္ ႏိုင္ငံတို႕ျဖစ္ၾကသည္။

နဂါးေမာက္သီးသည္ ေသြးတြင္းရွိသၾကားဓာတ္ကိုေလွ်ာ့ခ်ေပးသည္။
ကင္ဆာျဖစ္ပြါးမႈကိုကာကြယ္ေပးသည္
မေကာင္းေသာ ကိုလက္စထေရာမ်ားကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးသည့္အျပင္ အသားအေရကိုေခ်ာမြတ္ေစသည္။
အစာစားခ်င္စိတ္ကိုျဖစ္ေပၚေစသည့္အျပင္ အစာေခ်ဖ်က္မႈအားေကာင္းသည္။
မ်က္လုံးက်န္းမာေရးကိုေကာင္းေစသည္။
အ႐ိုးႏွင့္သြားမ်ားကိုခိုင္မာေစသည္။
ဓားရွမိေသာဒဏ္ရာမ်ားကို လ်င္ျမန္စြာအနာက်က္ေစသည္။ 
မွတ္ညဏ္အားေကာင္းေစသည္။


နဂါးေမာက္သီးတြင္အမ်ိဳးအစားသုံးမ်ိဳးရွိသည္။

၁။ အနီေရာင္အခြံႏွင့္အျဖဴေရာင္အသား
၂။ အနီေရာင္အခြံႏွင့္အနီေရာင္အသား

၃။ အဝါေရာင္အခြံႏွင့္အျဖဴေရာင္အသား

Wednesday, March 7, 2012

က်န္းမာေရးအတြက္ေကာင္းေသာ သေဘၤာသီး ၏အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား

သေဘၤာသီးတြင္ အစာေခ်ဖ်က္ႏိုင္ေသာ အင္ဇိုင္းဓာတ္ပါရွိျပီးအစာေခ်ဖ်က္မႈကိုကူညီေပးသည္။
ရင့္မွည့္ေသာအသီးသည္ အစာေၾကလြယ္ေစျပီး ဝမ္းေပ်ာ့ေစသည္။
သေဘၤာသီးေဖ်ာ္ရည္သည္အူမၾကီးအတြ
င္းေရာဂါပိုးဝင္မႈကိုသက္သာရာရေအာင္ကူညီေပးသည္။
၂၃၀စီစီရွိေသာသေဘၤာသီးေဖ်ာ္ရည္သည္ အန္ျခင္းကိုသက္သာရာရေစသည္။



ေလးစားစြာျဖင့္
လရိပ္အိမ္

Saturday, March 3, 2012

က်န္းမာေရးအတြက္ေကာင္းေသာကီဝီသီး၏အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား


ကီဝီသီးသည္အာဟာရဓာတ္ ေျမာက္မ်ားစြာပါဝင္သည္။ သူ႕ကိုလူနည္းစုမ်ားကသာႏွစ္သက္ၾကသည္။
ကီဝီသီးသည္လိေမၼာ္သီးထက္ဗီတာမင္
စီပါဝင္မႈပိုမ်ားသည့္အျပင္ ပန္းသီးထက္အမွ်င္ပါဝင္မႈပိုမ်ားသည္။
ကီဝီသီးသည္ ငွက္ေပ်ာသီးထက္ ပိုတက္စီယမ္ဓာတ္ ႂကြယ္ဝေသာေၾကာင့္ ေသြးတိုးေရာဂါျဖစ္ပြါးမႈကိုကာကြယ္ေပးသည္။
ထို႕အျပင္ ကီဝီသီးသည္ အစာေခ်စြမ္းအားမေကာင္းေသာသူမ်ားအတြက္ အဖိုးတန္ေသာအသီးတစ္လုံးျဖစ္သည္။ အမွ်င္ဓာတ္အမ်ားဆုံးပါဝင္ျပီး ထူးျခားေသာေကာ္ဓာတ္ပါဝင္သည့္အတြက္ ဝမ္းေပ်ာ့ေစသည္။

နယူးဇီလန္ရွိ ငွက္မ်ား၏ကီဝီနာမည္ကိုအစြဲျပဴ၍ ကီဝီသီးဟုေခၚျခင္းျဖစ္သည္။
ကီဝီသီးသည္အေမႊးအမွ်င္ထူျပီး အညိဳေရာင္အခြံႏွင့္ အသားမွာ အစိမ္းေရာင္၊ အထဲတြင္အျဖဴေရာင္တစ္လႊာႏွင့္စားလို႕ရေသာအမဲေရာင္အေစ့ႏွင့္ကာရံထားသည္။
ကီဝီသီးစိုက္ပ်ိဳးေသာႏိုင္ငံမ်ားမွာ အေမရိကန္ ၊ ျပင္သစ္ ၊ စပိန္ ၊ အီတလီ ၊ အစၥေရး ၊ ခ်ီလီ ၊ ဩစေၾတးလ် ၊ ေတာင္အာဖရိကႏွင့္ ႐ုရွားႏိုင္ငံတို႕ျဖစ္သည္။
ကီဝီသီးကို ဧျပီမွဒီဇင္ဘာလ အတြင္းဝယ္ယူရရွိႏိုင္ေသာ္လည္း အမ်ားဆုံးမွာ ဇြန္မွေအာက္တိုဘာလထိျဖစ္သည္။

ကီဝီသီးတြင္ အမ်ိဳးအစား ၁၀မ်ိဳးနီးပါးရွိသည္။ ေယဘူယ်အားျဖင့္ ေစ်း ၊ စူပါမားကက္မ်ားတြင္ဝယ္ယူရရွိႏိုင္ေသာအမ်ိဳးအစားမ်ားမွာ ၾကီးျပီးခ်ိဳေသာ အစိမ္းေရာင္ကီဝီႏွင့္ ရွားပါးေသာအဝါေရာင္ကီဝီတို႕ျဖစ္သည္။ အဝါေရာင္ကီဝီသည္ အနည္းငယ္ေသးျပီးအခ်ိဳအရသာျပင္းကာ ေၾကးနီေရာင္အခြံႏွင့္အဝါေရာင္အသားကိုပိုင္ဆိုင္ထားသည့္အသီးျဖစ္သည္။

ကီဝီသီးသည္ ဗီတာမင္စီ၏အေကာင္းဆုံးအရင္းအျမစ္ျဖစ္ျပီး အထူးသျဖင့္အသက္႐ႈလမ္းေၾကာင္းဆိုင္ရာျပသနာမ်ားျဖစ္ေသာ ေခ်ာင္းဆိုးရင္က်ပ္ျခင္း ၊ အသက္႐ႈမဝျခင္းမ်ားကိုသက္သာေစသည္
ကီဝီသီးသည္ အမွ်င္ဓာတ္မ်ား၏ျမစ္ျဖားခံရာျဖစ္ျပီး အူလမ္းေၾကာင္းႏွင့္ပတ္သက္ေသာ အထူးသျဖင့္ ကင္ဆာမ်ားျဖစ္ႏိုင္မႈကိုေလွ်ာ့ခ်ေပးရာတြင္အသုံးဝင္သည္။ ကိုလက္စထေရာမ်ားကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးသည့္အျပင္ႏွလုံးေသြးေၾကာေရာဂါမ်ားႏွင့္ ႏွလုံးေၾကာင့္ ရုတ္တရတ္ေမ့ေျမာမႈကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးသည္။